Hoppa till innehåll
AD70 Choklad » Ord

Ord

Kluriga ord en liten samling

Ganache. Couvertyr. Praliné…

Men vad betyder alla dessa underliga ord?!
Vi har sammanställt några av de vanligaste ovanliga ord inom pralingebitet. 
Ganache

Ganache

är mjuk fyllning som oftast är gjord på choklad och grädde. En god kräm som kan smaksättas med allt från sprit till frukt.
Couvertyr

Couvertyr

kallas den choklad som innehåller extra mycket kakaosmör. Genom detta extra, går det att få högglansiga praliner.
Fondant

Fondant

är i grunden gjort på florsocker och vatten. Sedan smaksätter man det med t ex pepparmint, apelsin eller vad man önskar. Lite som After Eight!
Praliné

Praliné

är en massa gjord på karamelliserade nötter.
Gianduja

Gianduja

är en blandning av mixade nötter och choklad. Ja, som Nutella!
Temperering

Temperering

är en teknik där man värmer chokladen i olika temperatursteg. På så vis får man fram rätt kristaller, och chokladen blir "knackelikracklig" och blank.